Good2Know West-Vlaanderen
13 juni 2023
23 juni, 2023 door
Lore D'Hondt
| Nog geen reacties

Mensen zorgen voor mensen en technologie kan daarbij helpen

De tweede editie van Good2Know vond plaats in West-Vlaanderen in samenwerking met Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus. Met deze provinciale netwerkevenementen geven we onze leden de kans om elkaar lokaal te ontmoeten en op zoek te gaan naar inspiratie, oplossingen en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden. In Beernem gingen we samen met 23 experten uit verschillende zorgsectoren en bedrijven (PC, DVC, VAPH,…) aan de slag rond het gebruik van toezichts- en monitoringtechnologie van patiënten/bewoners en hoe nachtshiften georganiseerd worden. 

Deelnemers dachten op voorhand na over de vraag ‘Voor welk probleem zoekt u een oplossing?’. Uit de antwoorden werd duidelijk dat er enerzijds vooral gezocht werd naar een monitoringtechnologie die hen kon helpen tijdens de nachtdiensten en naar good practices bij andere organisaties. 

Tijdens twee gespreksrondes gingen de deelnemers in kleine groepen in gesprek over de huidige situatie en welke unmet needs er waren. Om erna, ook samen met de aanwezige bedrijven, na te gaan welke oplossingen er bestaan en aanpasbaar zijn voor de specifieke noden van de aanwezigen. 

Patrick Penders, algemeen directeur van Psychiatrisch Centrum Sint-Amandus en onze host van deze Good2Know, sloot de lunchmeeting met enkele inspirerende woorden af. Hoewel er op dit moment veel oplossingen op de markt te vinden zijn, moet er samengewerkt worden tussen de zorgorganisaties en de bedrijven om technologieën te ontwikkelen. Elke zorgorganisatie is anders en zelfs binnen organisaties zijn de noden vaak contextafhankelijk. Het is daarom van belang om niet zomaar ‘de zoveelste oplossing’ aan te bieden zonder een wisselwerking te hebben. Momenten als deze, waar verschillende stakeholders samenkomen en noden bespreken, zijn dus vaker nodig.  

Daarnaast kan er in verschillende lagen binnen de organisatie een aanpassing gebeuren om daadkrachtige verandering te brengen m.b.t. nachtdiensten. 

·         Op niveau van beleid/visie. Als organisatie kan je medewerkers vormen naar de visie van je eigen organisatie, kunnen ze het beleid van de organisatie toepassen en een toezichtsplan uitwerken op verschillende niveaus (voorziening, afdeling, woongroep en casus).  

·         Op niveau van de organisatie. Duidelijke afspraken stellen met patiënten/cliënten wat de mogelijkheden zijn en daar naartoe werken. Bijvoorbeeld bespreken met patiënt hoe vaak er mag langsgekomen worden, hoeveel medewerkers kan je laten werken op een afdeling,…. 

·         Op niveau van infrastructuur. Op weg naar een healing environment waar veiligheid een belangrijk aspect is.  

·         Op niveau van technologie. Afhankelijk van context en infrastructuur ga je andere soorten technologie implementeren. 

Het was een heel productieve meeting met gepassioneerde zorgactoren. Lees hieronder de belangrijkste zaken die werden aangehaald. Het was een inspirerende middag! 




Lore D'Hondt
23 juni, 2023
Deel deze post
Archief
Aanmelden om een reactie achter te laten