8u45-9u30 Onthaal
9u30-10u Algemene inleiding - ageisme: een sluipend gif
10u-11u20 Sessie 1: Begrijpen is een kunst
Workshop 1: Geheugen: continuüm van alledaags vergeten tot dementie. Charlotte Brys, klinisch psycholoog, gerontoloog en integratief psychotherapeut, Chartoloog & Prof. Dr. Christel Geerts, professor gerontologie, VUB
Of
Workshop 2: Cognitieve interventies bij MCI en dementie.
Dr. Lies Van Assche, klinisch neuropsycholoog en familietherapeut, UZ Leuven
11u30-12u50 Sessie 2: Activeren is een kunst
Workshop 1: Geheugentraining bij valide ouderen.
Prof. Dr. Christel Geerts, professor gerontologie, VUB
Of
Workshop 2: Betekenisvolle activiteiten in het WZC. Hoe kan je daar als zorgverlener in ondersteunen?
Elien Saey-Van Peteghem, ergotherapeut, Hefboom - Ergotherapie aan huis
12u50-14u Middagpauze
14u-15u20 Sessie 3: Warme zorg is een kunst
Workshop 1: Levensmoeheid bij ouderen: inzichten en actiepunten.
Charlotte Brys, klinisch psycholoog, gerontoloog en integratief psychotherapeut, Chartoloog
Of
Workshop 2: Sense of home.
Maite Mallentjer, auteur ‘a sense of home’, lector aan de opleiding orthopedagogie, AP Hogeschool
15u30-16u15 Slotwoord: ‘take home messages’ van alle workshops
16u15-17u Informeel napraatmoment/ networking
BIJNA VOLZET - Workshop 1: Het geheugen: continuüm van alledaags vergeten tot dementie.
Charlotte Brys, klinisch psycholoog, gerontoloog en integratief psychotherapeut & Prof. Dr. Christel Geerts, professor gerontologie
Hoe werkt ons geheugen en wat zijn belangrijke verschillen binnen het ‘vergeetcontinuüm’? Deze vragen lichten we in deze workshop uitgebreid toe. Ook staan we stil bij de manier waarop dit in de klinische praktijk onderzocht wordt en gaan we in op de werking van een geheugenkliniek.
Workshop 2: Cognitieve interventies bij MCI en dementie.
Dr. Lies Van Assche, klinisch neuropsycholoog en familietherapeut
Angst voor vergeten is één van de schrikbeelden van de oude dag. Geheugenverlies gaat immers niet zelden gepaard met een verlies van autonomie en zelfzekerheid. Samen bekijken we de mogelijkheden om mensen cognitief te stimuleren wanneer zij lijden aan een milde cognitieve stoornis of een dementie. We bespreken recente onderzoeken naar de effecten van cognitieve interventies bij ouderen. Daarnaast overlopen we de verschillende aspecten en processen van het geheugen, zodat duidelijk wordt waar moeilijkheden kunnen optreden. Tot slot illustreren we enkele technieken concreet en is er ruimte voor vragen en discussie.
Workshop 1: Geheugentraining bij valide ouderen.
Prof. Dr. Christel Geerts, professor gerontologie
Vergeten? Zeg niet te snel het is de leeftijd wel! Nogal wat oudere volwassenen hebben af en toe met een vrij onschuldige (ouderdoms)-vergeetachtigheid of verstrooidheid te maken. Dit zorgt nog al te vaak voor onnodige ongerustheid en paniek. Het tast het zelfvertrouwen aan. Een betere kennis ter zake zal dan ook voor gevolg hebben dat men de ernst van “vergeten” beter kan inschatten. Ook voor zij die werken met oudere volwassenen is dit een hele opdracht. In deze workshop gaan we in op deze alledaagse vergeetachtigheid. We doen dit op een interactieve manier: samen zullen we de sessies zoals we ze ‘oefenen’ met oudere volwassenen doorlopen. Oefeningen incluis!
Workshop 2: Betekenisvolle activiteiten in het WZC. Hoe kan je daar als zorgverlener in ondersteunen?
Elien Saey-Van Peteghem, ergotherapeut, Hefboom - Ergotherapie aan huis
Net als iedereen, hechten bewoners van een woonzorgcentrum veel belang aan betekenisvolle activiteiten. Ze hebben behoefte om activiteiten uit te voeren die ze graag doen en aansluiten bij hun interesses. Betekenisvolle activiteiten hebben een positieve invloed op de fysieke en geestelijke gezondheid, spelen een belangrijke rol in de ervaren levenskwaliteit en dragen bij tot levenszin. Een woonzorgcentrum heeft de opdracht om een aangepast activiteitenaanbod aan te bieden, maar het blijkt in de dagelijkse praktijk echter niet zo eenvoudig om die activiteiten ook daadwerkelijk betekenisvol te laten zijn voor de bewoners. In deze workshop gaan we daar op in! We stellen de methodiek van de
Betekenisvolle Activiteiten Methode (BAM) voor en staan stil bij hoe je te weten kan komen wat voor een bewoner van een woonzorgcentrum belangrijk is en hoe je daar als zorgverlener rekening mee kan houden.
BIJNA VOLZET - Workshop 1: Levensmoeheid bij ouderen: inzichten en actiepunten.
Charlotte Brys, klinisch psycholoog, gerontoloog en integratief psychotherapeut
“Waarom moet ik dat pilleke nog nemen?” of “Ze mogen mij hier komen halen”. Als zorgprofessional in de ouderenzorg kan dit bekend in de oren klinken. Een link met levensmoeheid kan gelegd worden. We staan hier tijdens deze workshop bij stil. Wat wordt er onder levensmoeheid verstaan? Wat zijn onderliggende oorzaken en risicofactoren? Welke signalen kunnen er (in)direct waargenomen worden? Hoe kan hierop gepast gereageerd worden en wat kan een aanpak zijn? Deze vragen worden beantwoord op basis van praktijkervaring en literatuur.
Workshop 2: Sense of home.
Maite Mallentjer, Auteur ‘a sense of home’, lector aan de opleiding orthopedagogie, AP Hogeschool
Vlaamse woonzorgcentra moeten niet enkel focussen op kwaliteit van zorg, maar evengoed op kwaliteit van wonen en leven van bewoners. Dit weerklinkt niet alleen in de praktijk, maar krijgt ook volop weerklank vanuit het beleid. De corona-crisis vergrootte hiervoor het draagvlak binnen en buiten de sector. Met haar werkvorm ‘sense of home’ en daarbij horend ‘sense of self’ maakt Maite concreet hoe je de wens om kwaliteit van ‘wonen en leven’ in huis te verbeteren waarmaakt. De werkvorm vertrekt vanuit de noden en wensen van bewoners; vanuit zich thuis (mogen) voelen en stelt scherp hoe medewerkers van alle slag hier actief aan kunnen meewerken.
Wanneer Vrijdag 5 mei 2023 - onthaal vanaf 8u45. Start 9u30. Einde 17u.
Waar BluePoint Berchem (Filip Williotstraat 9, 2600 Antwerpen)
Inschrijven Schrijf je hierboven zo snel mogelijk in en ontvang nog het early birdtarief
Prijs €115 p.p. incl. BTW voor inschrijvingen t.e.m. 31 maart 2023 (early bird)
€135 p.p. incl. BTW voor inschrijvingen vanaf 1 april 2023
De prijs is incl. catering gedurende de dag.
Contact Prof. Dr. Christel Geerts
Charlotte Brys
Annulering
Kosteloos annuleren is mogelijk tot een maand vóór de inspiratiedag. Een administratieve kost + de catering wordt aangerekend voor annuleringen die plaatsvinden tussen een maand en een week vóór de inspiratiedag.
Annuleringen op minder dan een week vóór de inspiratiedag worden niet terugbetaald. Deelnemers mogen zich door een collega laten vervangen.
Bedankt voor uw begrip.
GDPR
Bij het invullen van dit formulier gaat u akkoord dat uw gegevens bewaard worden ter voorbereiding van de inspiratiedag. Deze zijn toegankelijk voor Prof. Dr. Christel Geerts en Charlotte Brys. Uw gegevens kunnen op uw vraag steeds verwijderd worden uit de database. Hiervoor kunt u een e-mail sturen naar charlotte.brys@chartoloog.be of christel.geerts@vub.be .